Heb jij de 21st century skills?

Je hoort het steeds vaker: we leven in niet zo maar een wereld, maar in een VUCA-wereld. Het klinkt een beetje onheilspellend, maar is dat ook zo?

Sinds een paar jaar duikt de term VUCA ook op in het bedrijfsleven.  VUCA of niet, we beseffen ons steeds beter dat deze tijd vraagt om anders samenwerken, anders communiceren en anders leiden. En ben je nog niet helemaal overtuigd, lees dan zeker verder over de dominante thema’s die de wereld van nu zo in beweging houden. 


De afkorting VUCA dateert al uit de jaren 90. Op het Army War College in de VS zocht men naar een beschrijving voor de nieuwe wereld die was ontstaan na het vallen van de muur. Waar tot die tijd het leven redelijk eenvoudig had geleken – met een stabiele focus op 1 vijand: Rusland – werd men zich nu opeens bewust van hoe veranderlijk, onzeker, complex en ambigue de wereld was (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) en de VUCA wereld was geboren.

Wat is VUCA nou eigenlijk….

Volatiliteit

Volatiel is vluchtig. De financiële markten zijn in beweging en blijven dat. Veranderingen zijn onverwacht, nieuws verspreidt zich via sociale media als vluchtige stoffen. Meer en meer zijn de dingen die op jou en je organisatie afkomen onverwachts en krijg je te maken met onstabiliteit. 

Onzekerheid

Als je iets niet helemaal zeker weet, of kent, maakt dat je onzeker. Nieuwe informatie komt als een razende op ons af en er is zoveel informatie beschikbaar. Kan je het nog wel terugvinden en wat is de waarheid? Je weet, als je in ieder geval vaak genoeg naar buiten kijkt, dat de verandering buiten impact kan hebben op jouw organisatie, maar weet je alles om het zeker te weten? En hoeveel tijd kost het wel niet om alles 100% van te voren te weten, ben je dan niet te laat?

Complexiteit

In een complexe situatie lijkt het erop dat je veel kennis hebt van een situatie, maar door het volume en de onderlinge verbanden van de informatie is het lastig om in te zien wat je nog niet weet. Internationale vraagstukken worden steeds complexer. Denk aan de klimaatdiscussie, de Brexit, de vluchtelingenproblematiek. Over DE oplossing verschilt men enorm van mening en de complexiteit leidt tot polarisatie. Voordat je het weet is ook jouw organisatie verstrikt in het web van complexiteit. 

Ambiguïteit

Wat is nog oorzaak en wat is gevolg? Is het nepnieuws wat je leest of alternatieve feiten? Kun je nog met open vizier ergens naar kijken? Zeker weten is moeilijker dan ooit, dus ben je bereid te leren door te experimenteren, te proberen en de informatie  en nieuwe inzichten met elkaar te delen?

Wat kun je er mee in je organisatie?

Nu weet je waar VUCA voor staat. De vraag is nu: wat moet je ermee, en wat betekent het voor jouw organisatie? Als de wereld waarin je als bedrijf opereert snel verandert en onzeker, complex en vaag is, dan weet je één ding zeker:  blijven doen als toen werkt niet meer. Het is tijd voor nieuwe invalswegen, anders samenwerken, anders communiceren, anders leren en anders leiden

Hoe dan?

We zouden Windkracht-11 niet zijn als we het kort en krachtig houden en daarom 3 leefregels voor jou om mee te beginnen: Hou het Simpel, Hou het wendbaar en Hou het weerbaar. Maak het simpel. Het is belangrijk om geen kant en klaar plan te schrijven, maar kaders te schetsen waar binnen gewerkt kan worden. Zorg dat je helder hebt waar je naar toe wilt, maar blijf flexibel in hoe je dat gaat bereiken.

Kill het Te-Druk-Syndroom

Wij durven te zeggen: Er is een Te-Druk-Syndroom. Tijd is niet te managen. Bekijk de druk eens vanuit een andere VUCA invalshoek. Advies 1, hou het simpel, gaat al heel veel druk wegnemen. Advies 2 en 3 idem dito, maar wendbaar en weerbaar worden gaat niet vanzelf, dat vraagt een andere manier van leren. Deze tijd vraagt om andere competenties en vaardigheden en we vatten ze hier voor je samen als de vaardigheden van de 21e eeuw.

De vaardigheden die je MOET ontwikkelen

Leer weerstand te bieden: als we niet oppassen worden we 24/7 overladen door allerlei input. Social Media, whatsApp, E-mail, Slimme Domotica, Fitbits, Mensen om je heen….Je brein is trainbaar om effectieve met deze impulsen om te gaan.

Doorbreek je vaste patronen: Je verliest al 20% van je energie door het nemen van dagelijkse beslissingen. Wat eten we vandaag, ga ik sporten of niet, doe ik ja doe ik nee. We putten ons brein uit. Herken je patronen en hack ze

Wordt weerbaarder: de sleutel ligt in zelfinzicht. Wie ben ik ook al weer en wat is mijn kracht. Hoe kan ik die kracht aanwenden om met die veranderingen om te gaan?

De kracht van doen

In al onze programma’s staan we stil bij de ontwikkeling van deze vaardigheden, op individueel, team en organisatie niveau. In 2020 zullen we ook weer een aantal workshops aanbieden rondom dit thema. Hou onze website dus in de gaten.

wil je nu al vast meer lezen? Download onze whitepaper hier

01 dec 2019 | Geen reacties

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Ingelogd als Windkracht-11. Log uit »


Carola Smits - Eigenaar Windkracht 11

Carola Smits, MBA

Mijn naam is Carola en ik ben de oprichter en eigenaar van Windkracht-11 Fris en krachtig waren de kernwoorden die de basis hebben gelegd voor mijn bedrijf. Als manager en eigenaar van mijn bedrijf ben ik in al die valkuilen gestapt die jullie ook ervaren. En ik ben er weer uitgeklommen. Ik deel graag mijn ervaring met je.

Laat een reactie achter