Personal Branding & Persoonlijk leiderschap

Door Carola Smits, eigenaar en oprichter van Windkracht-11.

Iedereen heeft zo zijn stokpaardje, zijn baby, zijn gutfeeling. Voor mij is dat personal branding. Het individu is belangrijker dan ooit. In een land van collectiviteit als Nederland kan dat nog wel eens wringen. Dat geeft niet. Ik vertel graag over het belang van Personal Branding en waarom ik er in geloof.

Ik heb het licht gezien toen ik werkzaam was binnen de luxe wereld van LVMH, Louis Vuitton Moët Hennessy. Het belang van “branding”, je merk zo positioneren dat het emotie los maakt. Dat het gewild is, gewenst en vooral dat er over gesproken wordt. Toen ik daarna een nieuwe uitdaging vond binnen de automotive verklaarde iedereen me voor gek. Van de cosmetica, de champagne naar de auto’s.

Ja, het was namelijk de overtreffende trap van branding. Een gouden combinatie. De emotie die auto’s op heel veel manieren losmaakt en de diepgang van zakelijke dienstverlening: de mensen maken het verschil. Van product naar personal branding dus.

Personal Branding = Persoonlijk Leiderschap

Ik doe Personal Branding te kort als ik zeg: het is een tool dat iedere professional zou moeten gebruiken. Ik vind namelijk dat Personal Branding een lifestyle is. Zorg goed voor jezelf en je bent ook in staat goed voor anderen te zorgen.

Personal Branding gaat niet alleen om het vinden van je persoonlijk stijl, maar vooral ook het zichtbaar maken van je, soms verborgen, talenten. Je kunt nog zo kundig zijn en nog zo veel weten. Als het niet zichtbaar is, bestaat het niet. Dat wat anderen waarnemen is één, wat ze vervolgens over je vertellen is je marktwaarde. Wat vertellen anderen eigenlijk over jou? Waar sta je voor, wat laat je zien? Gek genoeg hoeft dat niet altijd op één lijn te liggen. Maak slim gebruik van je imago en combineer dit met een efficiënt gebruik van middelen die je vandaag de dag tot je beschikking hebt, maar gebruik ze slim!

Personal Branding draagt bij aan flexibiliteit, employability, empowerment. Een antwoord op veel van die mooie dilemma’s waar we als manager of gewoon jij als persoon allemaal wel eens voor staan. De som der delen. Al die personal brands in een organisatie maken samen de employer brand. Dat maakt Personal Branding dus ook een interessant uitgangspunt voor organisaties en hun ontwikkeling.

Personal branding is Persoonlijk leiderschap

Personal Branding is een middel, geen doel

Ben je als leidinggevende klaar voor beïnvloeden nieuwe stijl, wil je die droombaan en wil je je onderscheiden van de rest? Neem dan het heft in eigen handen en werk aan je persoonlijk leiderschap. Met Personal Branding leer je de juiste tools inzetten en wordt jouw imago jouw kracht:

  • weet waar je kracht zit en verwoord deze beter
  • win anderen voor je, jij kan het verschil maken
  • zet je zelf in als belangrijkste marketingtool
  • reken af met foute eerste indrukken
  • win overtuigingskracht

Eigen Publicatie Personal Branding binnen het MKB

De relatie tussen Persoonlijk leiderschap en Personal Branding en hun kritische succesfactor heb ik getoetst aan de hand van een wetenschappelijk onderzoek onder leiders van uiteenlopende organisaties. Deze effecten werden zichtbaar:

  • bovengemiddelde medewerktevredenheid
  • bovengemiddelde klanttevredenheid
  • een sociaal netwerk wat niet slechts tijd kost maar vooral geld oplevert
  • een bovengemiddelde naamsbekendheid en goed imago van hun bedrijf in de markt
  • een gevulde pijplijn met prospects en een goede score op klantbehoud

Dit onderzoek vormt mede de basis voor de methodieken voor leiderschapsontwikkeling van Windkracht-11. Omdat het geloof in de kracht van Personal Branding zo groot is, heeft dit ook geleid tot de oprichting van mijn tweede bedrijf: De Imagofabriek. De imagefabriek biedt op maat gesneden begeleidingstrajecten voor directeuren en andere professionals.

Personal branding binnen MKB

Contact

Wil je meer weten over wat Personal Branding voor jou als persoon of jouw organisatie kan betekenen? We geven je graag vrijblijvend een uurtje frisse wind.

Vul onderstaand contactformulier in, neem direct contact op via 033 - 285 34 96 of e-mail ons.

Ongeldige e-mail
Ongeldig nummer