Draai het Te-Druk-Syndroom de nek om

Vraag een gemiddeld persoon in je omgeving eens “Hoe gaat het”? Ik durf te wedden dat je als antwoord krijgt… “DRUK”. Soms de variant van “lekker druk hoor, veel te doen” en soms “Druk druk druk, je weet hoe het gaat he…”

Multitasken, jongleren, privé, werk, altijd bezig. Van ‘s ochtend tot ‘s avonds. Druk lijkt een standaard te zijn geworden, maar we proberen er ook aan te ontkomen. Time management dan maar? Mijn antwoord is: niet te doen. Draai gewoon het Te-Druk-Syndroom de nek om.

Gewoon, gewoon, ja hoe dan? En waarom werkt time management niet? In mijn optiek laat tijd zich niet managen. Het is geen op zichzelf staande factor. Je tijd is beperkt omdat ook anderen iets van je willen.

We zitten namelijk niet a la Robinson Crusoe alleen op een stukje land. Je zult je tijd moeten verdelen over mensen en wensen én er ook nog voor zorgen dat je een stukje overhoudt voor jezelf.

Time management is niet de oplossing

Met de gemiddelde time management training word je geleerd om meer gedaan te krijgen, met het gevolg dat je het dus eigenlijk alleen maar drukker krijgt. Structuur, prioriteiten stellen, keuzes maken, delegeren, nee zeggen.

De gaten die vallen, worden vanzelf wel weer gevuld, dus rust krijg je er niet mee. En hoe voelen jij en de ander zich door het nee zeggen en delegeren, wat doet het voor het samenwerken?

Als time management niet de oplossing is, wat dan wel? De universiteit van Oxford bekijkt in haar onderzoekscentrum hoe wij onze tijd gebruiken. Hun conclusie: we hebben het niet drukker dan vroeger, maar ons brein denkt van wel.

Ons brein staat van de ochtend tot in de avond aan. We denken dat we ontspannen door even met de I-pad of telefoon Facebook filmpjes te kijken. Maar ons brein ziet de binnenkomende stroom berichten op dezelfde wijze als jouw e-mailbox: vol-druk-werk-aanblijven.

We denken dat televisie kijken onze aandacht wat af gaat houden van het werk. Helaas, je brein moet deze informatie verwerken, je vindt er iets van, je brein gaat er mee aan de slag. We staan aan.

Omdenken en weer samenwerken

Dus is de oplossing de uit knop? Ja, zegt Tony Crabbe, schrijver van de bestseller Nooit meer druk. Je uit-knop is het woord Druk zelf wegschrappen uit je vocabulaire. Schrap het. Druk is een keuze. Vervang druk door rust, flow.

Elimineer de afleidingen die je uit de flow halen en gebruik de tijd om één ding goed te doen. Klinkt aannemelijk maar voor mij ook nog een beetje te veel in de richting van nee-zeggen en delegeren. Lijkt een oplossing. Is niet (altijd) makkelijk om te doen.

Op de vraag van onze klanten om te helpen met het Te-Druk-Probleem konden we geen nee zeggen. Alleen een Time Management training als oplossing wordt het niet. We vliegen de vraag breder aan. We leggen de volgende thema’s bloot en gaan daar graag de dialoog over aan. Na dit inzicht gaan we graag helpen bij de ontwikkelingen van vaardigheden die daarbij horen en de borging in instrumenten:

  1. Cultuur; durven en kunnen wij medewerkers hier onze grens aan te geven?
  2. Systeem; werken de processen mee of tegen en hoe kan het anders?
  3. Mindset; wat als we het eens omdenken en er mee aan de slag gaan in plaats van er over praten?
  4. Samenwerken; van dilemma weer naar een dialoog. Transparanter communiceren bespaart een hoop tijd is onze ervaring.
  5. Lifehacks; hoe wat en wie maakt ons leven vol met inmiddels heel veel maar onvindbare informatie makkelijker?

Wees niet bang, geen tijdrovende langdurige en kostbare programma’s maar kort en krachtig want daar staat Windkracht-11 over niet waar. Heb je weer meer tijd voor je eigen flow en prioriteiten.

Wil je meer weten over onze oplossing voor het Te-Druk-Syndroom? Neem hier contact met ons op!

Windkracht-11

Windkracht-11 is een organisatie advies bureau. Een dik adviesrapport maken dat veel tijd kost en daarna in de kast belandt, dat doen wij niet. Wij brengen direct de beweging waar die nodig is. We staan voor de kracht van het doen.

Laat een reactie achter