Deep Democracy, niet zo maar een techniek

Door Carola Smits, eigenaar en oprichter van Windkracht-11.

Boven de oppervlakte, in het groepsbewuste, loopt alles door in de waan van de dag. Je ziet de onderlinge verschillen. Soms merk je dat het effectiever, anders kan. Je kunt niet precies de vinger leggen op hoe dat komt of wat er moet gebeuren.  In de zogenaamde onderstroom, op dat moment nog groep-onbewust, speelt er echter van alles, maar men uit dit niet altijd even duidelijk.  Wat er in deze onderstroom gebeurt is in ieder geval van invloed op het gedrag en vooral op het waarom mensen bepaalde dingen niet doen.

Dit wordt sabotagegedrag genoemd. Sabotage, van het Franse woord “Sabot”, klomp, komt voort uit de industriële revolutie. Arbeiders gingen een onzekere periode vol veranderingen tegemoet. Machines namen hun werk over! Uit angst en onzekerheid namen ze een rigoureuze beslissing om aandacht te vragen voor hun emoties: ze staken hun klomp in de machines en blokkeerden het proces.  Sabotagegedrag klinkt misschien desastreus maar het is het niet. Als je er tenminste wat mee doet. En wees je er bewust van, het is er altijd, in milde of in zeer aanwezige vorm.

 

Doorbreek die Patronen!

Met behulp van de Deep Democracy techniek dagen we deelnemers uit om in een door ons gecreëerde veilige omgeving de onderstroom te vertalen in woorden en naar de oppervlakte te brengen. We gaan nog zelfs voorbij aan die onderstroom, want helemaal onderin vinden we de parels, de wijsheid, die niet altijd boven komt drijven. Deze wijsheid bestaat uit  Inzichten en behoeftes die nu juist uitgesproken zullen worden in het groepsbewuste, zodat je er als team direct wat mee kan DOEN.

We zetten deze techniek bijna dagelijks in, in uiteenlopende organisaties, ongeacht het functieniveau. Het zorgt voor ECHTE openheid, daardoor vertrouwen, daardoor gezamenlijkheid en dat resulteert in effectief samenwerken aan het beoogde doel

Personal branding is Persoonlijk leiderschap

Contact

Klaar met saboteren en ready om die vastgeroeste patronen is lekker op te schudden? Stuur ons jouw verhaal. Wij zijn benieuwd!

Ongeldige e-mail
Ongeldig nummer