De tien valkuilen voor leidinggevenden

“ Ik wens je veel personeel…” ironisch bedoelt, ervaring die spreekt, het vooroordeel van vandaag. Het is niet zo erg als het lijkt. We slaan soms met zijn allen gewoon wel een beetje door. Kun je leidinggevenden de kunst van managen en leidinggeven aanleren?Mijn antwoord is volmondig JA. Met één hele grote mits.

Als een leidinggevende zich echt wil verdiepen in de mensen om zich heen en meer met de omgeving op heeft dan alleen het eigen ego dan is leidinggeven te leren. Sta open voor zelfkennis en zelfspot: zorg eerst voor jezelf en dan kun je pas voor de ander zorgen.

Vooropgesteld: Leidinggeven vind je dus leuk en je beseft je ook dat jij en je team niet op een onbewoond eiland zitten. Er is ook nog zoiets als externe factoren, situaties ingegeven door omstandigheden. Het is een kwestie van anticiperen en absorberen.

Uit mijn rijke ervaring met leidinggevenden binnen diverse organisaties heb ik een handige top tien samengesteld. Een praktische ook en daarmee typerend voor Windkracht-11. Tel je mee af naar de nummer 1?

De top tien valkuilen voor leidinggevenden

Op nummer 10- korte termijn vs lange termijn

Schrap pretentieuze (hr) strategieën en zorg dat je er nu bent voor de mensen. Lange termijn ontwikkeling is voor de meeste organisaties een groot zwart gat. We slaan door in lange termijn visies en zijn niet klaar voor het hier en nu. Nadenken over later mag, maar ontwikkelingen gaan te snel tegenwoordig. Morgen komt nooit.

Op nummer 9- Vast in de procedures

Deze tijd vraagt flexibiliteit, innovatie. Hoe kan het dan dat jouw medewerkers vast zitten in gigabytes vol met beleidsregels en onduidelijke procedures. Die niet terug te vinden zijn. En op het moment dat het opgemaakt en gepubliceerd is, is het al weer verouderd of achterhaald. Keep it simple.

Op nummer 8 – HR in de lijn is fijn

Uiteraard, een deel van de voormalig HR taken horen bij jou als manager, het verkort de communicatie, versnelt processen. Maar ben je er volledig klaar voor en kan HR de tijd die vrijkomt ook echt aan jou besteden. Er is support nodig beste HR professionals, proactief en zonder oordeel.

Op nummer 7- Het momentum missen

Het verrassingseffect van jouw feedback op 31 december komt echt niet meer aan. Dat weet je zelf ook. Als er iets gebeurt direct bespreken dus. Ook als het iets is uit de bekende “wandelgangen”. Niets zo erg als een hele organisatie die over iemand praat in plaats van met iemand praten over wat je hoort. Duiden. Eerste kerncompetentie van een goed leidinggevende

We zijn op de helft, blij hangen voor de absolute top 1

Op nummer 6 –Oordeel niet te snel…

Iedereen heeft een oordeel of je wilt of niet. Maar laat het toch wat vaker achterwege. Jouw bril geeft een onbestendige kleur aan iets wat je eerst moet terugkrijgen. En daarvoor moet jij het eerste bespreekbaar maken, terug naar nummer 7 dus. Of even kijken naar dit filmpje. Herkenbaar?

Op nummer 5-Daar is geen budget voor…

Wees innovatief. Opleidingswensen kunnen heel creatief ingevuld worden. Weet je dat er een Excel goeroe op de financiële administratie werkt, weet je dat die senior accountmanager heel goed in staat is om iemand on the job te coachen. Intern opleiden, on the job is de trend. Zoek ze in je eigen bedrijf! Ze weten ook nog precies van de hoed en de rand

Op nummer 4-Altijd voor de middelmaat kiezen

Als iets echt goed is, is het een 10. Een A, een excellent. Slimmer, beter, sneller dan jij mag. Je wordt er zelf ook alleen maar beter van. Benoem de goede prestaties. Gewoon en middelmatig is er al genoeg maar is niet genoeg om mee te excelleren

Op nummer 3- Verkeerde verdeelde aandacht

In het verlengde van nummer 4, geef ook je oprechte aandacht aan 8-en, 9-ens en 10-en in je team. Zij hebben het in zich om met jouw hulp snel nog beter te worden. De (negatieve) aandacht aan de onvoldoendes hoort nooit je zin weg te nemen om je diamanten te koesteren.

Op nummer 2- Vergeet het plezier niet

Hard werken daar is nog niemand echt van omgekomen mits je de fun-factor niet vergeet. Wacht niet op de jaarlijkse personeelsfeest maar plan die borrel gewoon met elkaar. Vier dat de achterstand weg is, dat de zon schijnt, dat het vrijdag is. Niets houdt jou tegen om met je team iets te vieren. Jij moet de slingers ophangen!

En met stip op nummer 1: niks doet het zonder Input

Draadloos kan maar stopt er toch op een gegeven moment mee. Alles heeft een oplader nodig. Sturen op Output prima, de weg vrijlaten? Kun jij! Maar alles valt of staat met wat je er in stopt aan het begin. Maak afspraken, geef support, duidt de spelregels en de doelstelling en check bij tijd en wijlen of je nog connected bent.

Verder praten over wat leiderschap anno nu voor jouw organisatie kan betekenen?

Windkracht-11

Windkracht-11 is een organisatie advies bureau. Een dik adviesrapport maken dat veel tijd kost en daarna in de kast belandt, dat doen wij niet. Wij brengen direct de beweging waar die nodig is. We staan voor de kracht van het doen.

Laat een reactie achter