Trendrede 2013

“De wereld verandert te snel om haar te blijven beschrijven in steeds dezelfde woorden.”aldus de Socioloog Willem Schinkel in 2012. De trendrede is alweer de derde uitgave van een gelegenheidscollectief van 12 trendwatchers die een heldere visie op de toekomst geven.

Of je wilt of niet de tijden zijn verandert. Stop niet met luisteren, laat het niet bij lezen maar doe er vooral ook wat mee bij je zelf en vervolgens bij je organisatie.

Bas Heijne schreef dit voorjaar in een column voor NRC Handelsblad dat we bewegen van een marktmoraal naar een publieke moraal. De tijd van Het Grote Ik ligt achter ons. En daarmee de tijd van de grote onderlinge krachtmeting. Streven we individueel doorlopend naar meer, dan eindigen we collectief met minder.

De crisis dwingt ons en de tijdgeest dwingt ons tot de verrassende combinatie van zelfrelativering en zelfversterking. ‘Ik ben maar een individu. Ik ben niet in mijn eentje de samenleving. Maar alles wat ik doe draagt bij aan de maatschappij- en alles wat ik niet doe wordt de gemeenschap onthouden.’

We krijgen aandacht voor de samenhang en gaan onze individuele kracht zien als onderdeel van een groter geheel.

Op dit moment worden overal in Nederland de fundamenten voor een nieuwe wereld gelegd. In de barsten van het oude bloeit het nieuwe. We hebben genoeg van ruziënde politici en graaiende managers.

En bovenal hebben we genoeg van de lamlendigheid om ons heen. Ieder afkickproces kent ontwenningsverschijnselen en het oude vecht terug. Maar het nieuwe pad is ingeslagen: na het opmerken van gemis gaan we werken met wat er is. De katalysator van een nieuwe wereld ben je zelf. Klaar voor de herstart?

Lees hier de volledige versie van de Trendrede 2013

Windkracht-11

Windkracht-11 is een organisatie advies bureau. Een dik adviesrapport maken dat veel tijd kost en daarna in de kast belandt, dat doen wij niet. Wij brengen direct de beweging waar die nodig is. We staan voor de kracht van het doen.

Laat een reactie achter