“If you do not think about the future, you cannot have one.”
De trendrede van 2015 is weer uit en wij bij Windkracht-11 kijken er altijd reikhalzend naar uit. We zeggen niet voor niets: Er verandert veel en snel, dat vraagt een nieuwe manier van werken en denken in je organisatie….
Hoe snel vraag je je misschien af, waait het niet gewoon over? De trendrede is er duidelijk over: Nee. We zitten in de “ondertussenheid”: De transitie van een achterhaald systeem richting het noodzakelijk nieuwe, kent een tussenfase. Het oude kwijnt langzaam weg terwijl het nieuwe nog niet op volle sterkte is. Ach elke verandering kent weerstand….
Er is een rusteloze vorm van ontdekken op gang gekomen, een zoektocht naar barstjes in de gesloten systemen. Maar vinden we die opening, dan slaat de twijfel weer toe. Durven we door te pakken, het oude werkelijk achter ons te laten?
De trendrede noemt dit ‘bewuste onbekwaamheid’: men weet dat het anders moet maar nog niet altijd wat nu het juiste andere is.
Veel organisaties – en de werknemers die daar werken voorop – constateren dat ze de essentie uit het oog verloren zijn. Doen we nou omdat iemand het verwacht vanuit een procedure of een protocol…..maar is het wel het juiste???
Een aantal organisaties zijn bereid zich op de toekomst te richten en passen hun beleid aan. Dat zoeken naar vernieuwing gaat met onrust gepaard, logisch.
Maar waar het vandaan komt is dat het in het nieuwe sturen op zelfstandigheid ontbreekt aan sturen op betekenis. Zelfstandigheid zonder de controlesystemen aan te passen werkt niet. Het nieuwe denken en doen vraagt meer dan ooit reflectie over het waarom.
De Maslov-piramide is aan uitbreiding toe, zo werd in de Trendrede van 2010 al beschreven, en het nieuwe hoogste niveau wordt: ‘van betekenis zijn’. Betekenis vormt het DNA voor de nieuwe tijd.
We willen weten wat de relevantie is van wat we doen binnen de context, het grotere geheel. En die betekenis is niet alleen het verhaal van een kleine selecte groep directieleden die achter gesloten deuren de betekenis van honderden medewerkers denkt op te kunnen leggen…
De koersmotivator
Ook binnen het onderwijs zien we een shift. Onderwijs is klaar voor een revolutie. Want ook hier geldt: Wat is belangrijker, het verwezenlijken van het unieke talent of het halen van een dwingend curriculum?
De techniek zal een deel van het werk van de leraar overnemen maar nooit de leraar zelf. Deze wordt belangrijker dan ooit. De docent wordt een Koersmotivator, die probeert het waarom bloot te leggen bij de leerlingen die op zijn pad komen en weet hoe hij passende leerstof kan aandragen. Dat hoeft dan niet altijd binnen de vier muren van een school te zijn.
Van Collectief naar individueel
Het harmoniseren van de uiteenlopende drijfveren van de mensen met wie we werken en leven wordt een basisvoorwaarde om vooruit te komen. De erkenning van individuele verschillen in kracht vraagt om interactie. Rechtlijnig denken leidt niet langer tot succes, net als topdown denken, strikte kaders en uitgestippelde strategieën.
Socialiteit, soepele organische processen en sociale rituelen zijn het idioom voor de komende jaren. Ontwikkelen we die nieuwe sociale rituelen niet, aanblijft menigeen onbereikbaar en alleen op zijn eigen eiland te roepen en wijzen. Doodzonde. Omarm die toekomst!
De hele trendrede 2015 kun je hieronder lezen en downloaden. Veel plezier!